Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Внушение вдъхновение

ИЗПЪЛНЯВАНЕ ЧУЖДА ВОЛЯ

ВНУШЕНИЕ
Алтернативен линк


ИЗПЪЛНЯВАНЕ ЧУЖДА ВОЛЯ




Човек не подозира, че мислите и чувствата му са преплетени с мислите и чувствата на други същества, и при известни условия той върши това, което някога му е било внушено. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 302).



Внушението, на което човек се поддава, иде от две страни: от тъмните сили на Природата и от светлите сили. При първото внушение човек е ограничен, действа като сомнамбул. За такъв човек казват, че е хипнотизирай. При второто внушение човек е свободен и постъпва съзнателно, разумно. За да не попадате под влиянието на тъмните сили в Природата, вие трябва да правите опити, да съсредоточавате мисълта си, да бъдете господар на мислите и чувствата си. Докато не постигнете това, вие всякога ще бъдете жертва на чужди мисли и желания. Сам ще се чудите отде идат известни влияния, но въпреки това, ще изпълните всичко, което ви се внушава. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 302).



Някой се оплаква, че съзнанието му било обхванато от някое чуждо същество, което внасяло в него мрак. Това чуждо същество му нашепвало отрицателни мисли, с цел да го отклони от правия път... Изпаднете ли в такова положение, ще знаете, че това е злото в света, което се изразява чрез същества, които имат за цел да спъват хората. Значи, човек може съзнателно или несъзнателно да даде ход на тия същества в себе си. Ако това е възможно за злото в света, колко повече човек трябва да даде път на доброто в себе си! (ФОРМИ В ПРИРОДАТА - 96).



Когато хората изпълняват волята на един човек, те вършат престъпление, а когато един човек върши волята на много хора, той върши добро. Злото има всякога предвид една личност, а доброто има предвид всички. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 111).



Поне сегашната наука показва: могат да приведат човека в магнетичен сън и да му внушат идея, че след 3 ÷ 4 ÷ 5 ÷ 6 месеца или след една година ще направи нещо. Като дойде времето, той веднага отива и извършва това. (КЪМ ИЗВОРА - 187).



Ако искате да упражните влияние върху животните, дишайте дълбоко и концентрирайте мисълта си, и тогава те няма да ви направят нищо. Ако дишате правилно и мислите правилно, не могат да ви направят нищо, защото правата мисъл е Божествена, а когато Божествената мисъл функционира, злото нищо ни може да направи. То винаги напада слабите хора. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 19).



Докато не се свърже с Първата Причина и не реши да изпълнява Нейната воля, човек не може да говори за свобода. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 302).

Турете човешкото настрана и дайте път на Божественото в себе си. Само така ще се освободите от човешките внушения, които се движат в съзнанието ви, както картините на някой филм. Съзнанието е чувствителна плоча, на която се отпечатва всичко. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ – 173).






НАГОРЕ